Meniu
Coșul dumneavoastră

Bijuterii

Moldavitele sunt pietre semipretioase care apartin clasei tektitelor - cuvant provenit din termenul grecesc tektos, ce inseamna „topit“.

„Datorită originii lor necunoscute, probabil cosmice, tectitele au fost obiect de cercetare pe tot parcursul secolului al XX-lea; in prezent insa se cunoaste ca tectitele s-au format prin topirea si racirea rapida a rocilor terestre vaporizate in urma impactului dintre comete, asteroizi si meteoriti de mari dimensiuni si Pamant, impact in timpul caruia s-au produs energii mari“. (Encyclopædia Britannica)

Astfel, moldavitele s-au format ca urmare a impactului cu Pamantul al unui meteorit acum aproximativ 15 milioane de ani. Meteoritul a lovit solul într-un loc cu roca poroasa, bogata in siliciu, iar materialul topit rezultat s-a transforma intr-o substanta sticloasa. Substanta sticloasa topita rezultata a fost aruncata la sute sau chiar mii de kilometri distanta de craterul initial. Bucatile de material topit s-au solidificat in aer sau imediat dupa impactul cu solul si au rezultat aceste cristale spectaculoase. Aspectul suprafetei pietrelor este rezultatul actiunii lente si inegale a apei.

Moldavitele sunt pietre semipretioase rare, majoritatea rocilor descoperite pana in prezent provenind din Boemia de Sud.

Moldavitele se remarca prin frumusete si datorita originii lor neobisnuite, unii spun ca moldavitele sunt incarcate cu o misterioasa energie cosmica.

Spre deosebire de alte tectite, aceste pietre rare, de un verde intens, pot capata in mana unui slefuitor priceput, forme ingenioase.

Nu sunt produse în această categorie.

Modifică Preferințele Cookie